Left להמשיך בקניות
ההזמנה שלך

הסל ריק

ההיסטוריה של התה

אגדות תה

״ הכל התחיל בשנת 2737 לפני הספירה בסין. לפי האגדה, בזמן שהקיסר שן נונג הרתיח מים כדי להרגיע את צימאונו בצל עץ, רוח קלה רששה את הענפים וגרמה לכמה עלים ליפול. הם התערבבו עם המים והעניקו להם צבע ובושם עדינים. הקיסר טעם את זה ומצא שזה טעים. העץ היה צמח תה פראי: תה נולד ״

בהודו, אגדה אחרת מספרת כיצד הנסיך דהרמה נגע בחסד האלוהי ויצא להטיף את תורתו של בודהה בסין. כדי להפוך את עצמו ראוי למשימה כזו, הוא נשבע לעולם לא לישון במהלך תשע שנות מסעו. אולם לקראת סוף השנה השלישית התגברה עליו ישנוניות ועמד להירדם כאשר במקרה שלף כמה עלים מצמח תה בר והחל ללעוס אותם. התכונות המעוררות של התה השפיעו מיד; דהרמה הרגיש הרבה יותר ערני ולאחר מכן ייחס את הכוח שמצא להישאר ער במהלך שש השנים הנותרות של שליחות השליחים שלו לעלים הללו.

ביפן הסיפור הולך קצת אחרת: אחרי שלוש שנים בודהי דהרמה, מותש, נרדם בסופו של דבר בזמן שהתפלל. כשהתעורר, כועס מחולשתו והרוס מחטאו, חתך את עפעפיו והשליך אותם ארצה. כעבור כמה שנים, כשעבר את אותה נקודה, הוא ראה שהולידו שיח שלא ראה מעולם. הוא ניסה את העלים וגילה שיש להם את התכונה לשמור על אדם ער. הוא סיפר לאנשים סביבו על תגליתו והתה החל להיות מטפח בכל אותם מקומות שבהם נסע.

מלבד אגדות, נראה שהשיח היה במקור מסין, כנראה מהאזור סביב הגבול בין צפון וייטנאם למחוז יונאן, וששתיית המשקה הזה פותחה לראשונה על ידי הסינים

מסורות התה

״בתקופת שושלת טאנג הסינית (618-907 לספירה) שתיית התה התפתחה לבילוי פופולרי יותר, התרחק מתחום הפרמקולוגיה והפך לחלק מעודן מחיי היומיום.״

תי תה הגיעו למקום ולראשונה התה היה מקור להשראה אמנותית: ציירים, קדרים ומשוררים יצרו סביב התה יקום מתוחכם, עמוס סמליות. אחד מהם, לו יו (723-804 לספירה), ניסח את החיבור הראשון על תה, צ'ה ג'ינג או מסורות התה, יצירה פואטית שבה הוא מתאר את אופי הצמח ומתקן את שיטות ההכנה והשתייה של המשקה. "אדם מוצא, הוא כותב, בהגשת התה את אותה הרמוניה וסדר השולטים בכל הדברים."

התה אז היה עשוי מבריקטים דחוסים, אשר נצלו תחילה לפני שנטחנו לאבקה וערבבו במים רותחים. לאחר מכן נוספו כמה מרכיבים: מלח, תבלינים, חמאה מעופשת... תה עדיין נלקח ככה בטיבט היום.

בתקופת שושלת סונג (960-1279 לספירה) נולדה אסכולה שנייה שבכל הנוגע ללירית הטקסים שלה ולחשיבות המיוחסת לכללי ההכנה, הייתה מבשר לאסכולת צ'ה נו יו היפנית. התה ששימשו השתכללו יותר ויותר וסין המשובחת החלה למלא תפקיד מכריע בעולם התה. העלים נטחנו, בעזרת מכתש ועלי, לאבקה דקה מאוד שעליה שפכו את המים הרותחים. לאחר מכן התערובת הוקצפה עד לקבלת קצף עם מטרפת במבוק. לצד טקס זה, השמור לבית המשפט, פותחה צריכה רחבה יותר של תה, כולל מעמדות חברתיים אחרים. התה הלא ארוז והרופף הראשון עשה את הופעתם ולכן ניתן היה לענות על הדרישה העממית ההולכת וגוברת.


בתקופת שושלת מינג (1368-1644 לספירה) צו אימפריאלי שאסר על ייצור תה דחוס והתה החל להילקח בצורתו הנוכחית: חליטה בסיר. דרך חדשה זו ליהנות מתה השפיעה על חפצי האמנות והאביזרים ששימשו להכנתו: היא סימנה את תחילתם של ערכות תה חרס וחרסינה. הקומקום החליף את בקבוקי התה של עידן טאנג וקנקן התה הפך לכלי הקיבול האידיאלי להחדיר את התה. התה עבר דמוקרטיזציה והוא זכה בהדרגה לקהילה בכל מעמד חברתי, ונהנה מהצלחה כלכלית גדולה עוד יותר עם תחילת סחר הייצוא.

ביפן התה הופיע במאה ה-7 לספירה. בהזדמנויות חוזרות ונשנות הביאו נזירים בודהיסטים זרעי צמח תה מסין וניסו לבסס תרבות גידול תה בארצם. עם זאת, רק במאה ה-15 גידלו תה בכל רחבי הארכיפלג. Sen No Rikyu (1522-1591 לספירה) היה מאסטר התה הגדול הראשון: איתו הפך התה לדת, לאמנות ופילוסופיה. דיסציפלינות אלו באו לידי ביטוי באמצעות טקס מורכב ומקודם ביותר שבו האידיאל היה להפגין את ההוד הכלול במעשים היומיומיים הקטנים ביותר. "תה הוא לא יותר מזה, הוא כותב, הרתיחו את המים, הכינו את התה ושתו אותו כמו שצריך".

אירופה מגלה את התה

״מהמאה ה-10 ואילך, תה היה ייצוא בעל חשיבות עיקרית עבור סין: תחילה למדינות אסיה אחרות ולאחר מכן, החל מהמאה ה-17, לאירופה.״

ב-1606 הגיעו תיבות התה הראשונות לאמסטרדם בהולנד: זה היה מטען התה הידוע הראשון שנרשם בנמל מערבי. לחברת הודו המזרחית, חברה הולנדית, היו קשרים הדוקים באותה עת עם המזרח הרחוק והם שמרו על מונופול על מכירת תה עד סוף שנות ה-60, אפילו לאחר הקמתה, ב-1615, של חברת הודו המזרחית. מתחרה אנגלי. בשנת 1657, תומס גארוואי, בעל הבית של בית קפה בלונדון, הציג תה בחצרים שלו והציב מודעה בעיתון המקומי שבה נכתב: "המשקה המצוין הזה, שהומלץ על ידי כל הרופאים הסינים, ושאותו הסינים מכנים 'צ'ה'. , מדינות אחרות 'טאי' או 'טי', מוצעת למכירה בסולטאנס מיד ליד הבורסה המלכותית בלונדון."

אם התפשטות התה נתקלה בתחילה בהתנגדות עזה - נאמר שהיא גורמת לגברים לאבד גובה והומור הטוב, בעוד שנשים איבדו את היופי שלהן - היא הפכה במהרה לבסיס למסחר חשוב מאוד. תחילה לזכותם של נסיכים, מאוחר יותר הוא הפך לחביבם של כל הדנדיים שפקדו את "בתי הקפה", עד מהרה נקראו מחדש "בתי התה".
קרומוול הטיל מס כבד על תה רגע לפני מותו, והוא הפך במהרה לנושא של סחר משגשג בסחורות. במאה ה-18 מחירו הפך לנגיש יותר והתה הפך למשקה לאומי נערץ.

בצרפת הכנסת התה עוררה מחלוקות רבות, מ-1650 ואילך, בחוגי הרפואה. לכן הוא הפך לפופולרי ביותר. באחד ממכתביה מזכירה מאדאם דה סבין שמאדאם דה לה סבלייר הייתה האדם הראשון שהוסיפה תה לחלב שלה. רסין היה תומך תה נאמן, וכך גם הקרדינל מזרין ששתה אותו כדי לטפל בצנית שלו.

התה כובש את העולם

"מתיישבים אנגלים והולנדים הביאו תה לעולם החדש, שם הוא היה אמור למלא תפקיד חשוב בהיסטוריה של ארצות הברית. על הסחורה הוטל חובה גבוה מאוד, וב-1773 החליטו תושבי בוסטון להחרים את ייבואו. ב-16 בדצמבר הם השליכו לים את המטען של כלי שיט שעוגן בנמל: "מסיבת התה של בוסטון" היא שעוררה פעולות תגמול מצד השלטונות הבריטיים נגד תושבי מסצ'וסטס, שבתורה, סללה את הדרך לאירועים. שהובילה למלחמת העצמאות."


התה היה גם הגורם לעימותים שלווים יותר: כמו אלה של "קוצצי התה", ספינות מפרש קלות נהגו להוביל תה. במאה ה-19 הביקוש העצום הגביר את היריבות בין בעלי הספינות: מרוצים גדולים התקיימו לאורך הנתיבים הימיים העיקריים של המזרח.
הסינים היו היצרנים הבלעדיים באותה תקופה והטילו את הכללים שלהם: מחירים אוסרים, גישה מוגבלת לנמל קנטון וסירוב להחליף תה בטקסטיל אנגלי. כדי להתמודד עם הלחץ המסחרי הזה החליטו האנגלים להכניס אופיום לסין באופן בלתי חוקי כדי ליצור תלות - ולכן לתת להם כוח מיקוח מסוים - מצד השותף העסקי שלהם. זו הייתה ההתחלה של מלחמות האופיום שהסתיימו עם סיפוח הונג קונג של בריטניה ב-1842.

במאה ה-19 סין כבר לא יכלה להתמודד עם הדרישה המערבית ההולכת וגוברת ובשנת 1830 החלו האנגלים לפתח גידול תה במדינות אחרות. מטעי תה החלו בהודו בשנת 1834 ובציילון בשנת 1857. מטעי ציילון היו בהתחלה ניסיוניים בלבד, אך בשנת 1869, לאחר ההרס המוחלט של מטעי הקפה על ידי טפיל, התה הפך למקור ההכנסה העיקרי של האי.

תה נשתל גם במדינות אחרות באסיה שהפכו ליצרניות חשובות; גם במושבות הבריטיות לשעבר באפריקה ולאחרונה, באי ראוניון ובארגנטינה. כיום, תה הוא המשקה הכי שיכור בעולם אחרי מים, אנחנו שותים כ-15,000 כוסות בכל שנייה.